Ev sahipleri oturmadıkları dairelerini çeşitli sebepler ile kiraya vermektedir. Yaptıkları birikimler ile birlikte satın aldıkları evlerinde ikamet etmedikleri durumlarda evlerini kiraya vererek başka ailelerin veya öğrenci gibi kişilerin kalmasını sağlamaktadır. Çoğu zaman kiracılar ile yapılan anlaşmalar kağıda dökülerek kira sözleşmesi yapılmaktadır. Tüm Türkiye’de sabit bir şekilde satışı yapılan kira sözleşmelerinin ise geçerliliği olup olmadığı merak edilmektedir. Mal sahibi ve kiracıların kırtasiye gibi birçok alanlardan temin ettikleri kira sözleşmeleri mal sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaların detaylarının yer aldığı bir sözleşme kağıdıdır. Özel sözleşmeler dışarısında birçok kişi kira sözleşmelerinde aynı sözleşme kağıdını kullanmaktadır. Bu kira sözleşmelerinin geçerliliği ise merak edilmekte.
Sık kullanımı ile bilindiği üzere, kira sözleşmeleri kullanım kısmında sıkça imzaların atıldığı bir sözleşme türüdür. Mal sahibi ve kiracının haklarının korunduğu ve sözlü konuşmanın yazılı bir kağıda dökülmesi iki tarafında kendini güvende hissetmesini sağlamaktadır. Tarafların hak kaybına uğramaması adına dikkat edilerek doldurulan kira sözleşmeleri çoğu zaman kişilerin farklı sebepleri ile fesih edilmektedir. Yaşanan fesih işlemleri sonrasında ise taraflar hak kayıplarına uğramaktadır. Bu noktada ise kişiler kira sözleşmelerinin geçerliliği olup olmadığını merak ediyor.
Kira sözleşmesi taraflar arasında büyük önem arz eden sözleşme türlerinden birisi. İki tarafında gelecekte yaşanacak herhangi bir problem dahilinde kanıt olarak belgeleyebilecekleri tek belge niteliğindedir. Kira sözleşmeleri edinilen bilgiler doğrultusunda herhangi bir geçerlilik şartı bulunmamaktadır. Kanun nezdinde kira sözleşmesi gibi uygulamalarda farklı seçenek ve matbu kira sözleşmeleri yer alıyor.
Bu konu hakkında farklı bilgiler yer alsa da en sağlıklısı kira sözleşmelerinin noter onaylı olması gerektiğidir. Çoğu zaman taraflar kira sözleşmelerinin aralarında sözlü olarak güvenli olduğu niteliğinde görüşmeler gerçekleştirse de hayatın getirdiği olağan akış durumlarında istenmeyen problemler yaşanabiliyor. Bu sebeple kira sözleşmelerinin noter onaylı bir şekilde tarafların ıslak imzaları ile gerçekleştirilmesi gerektiği bu işlemlerin en güvenli şekilde tamamlamasını sağlamaktadır. Bu sayede tarafların arasında yaşanabilecek olumsuz hadiseler de kendilerini güvenli bir şekilde kanun nezdinde de savunabilir.